Op zondag 30 november 2014 kregen we aan het begin van de middag van de meldkamer het verzoek of we zo snel mogelijk naar de A1 wilden gaan i.v.m. een kat die langs de snelweg zat en dreigde over te steken. Met gezwinde spoed gingen we onmiddellijk die kant op en waren heel snel ter plaatse. Helaas niet snel genoeg, want de kat bleek toch een poging te hebben gedaan om over te steken en was daarbij geraakt door een auto. Hij lag heel ongelukkig op de 2e baan aan de linkerkant en het was voor ons onmogelijk om daarheen te gaan. We nemen best wel eens wat risico voor een levend dier, maar een snelweg kunnen we niet op.

Het verkeer raasde langs ons heen, ondanks onze knipper en zwaailichten. We vroegen de meldkamer om rode kruizen te laten plaatsen en hulp van Rijkswaterstaat. Het linkerkruis werd alvast geplaatst, want Rijkswaterstaat had ons via de camera al gezien.

De auto s trokken zich hier weinig van aan. De meesten schoven wel een baantje op maar ik zag regelmatig de staart omhoog waaien van de kat door de enorme snelheid. De snelheid was allang op 70 gezet en daarna op 50, maar de auto s raasden door en helaas werd de kat nogmaals geraakt door een auto. Ik zag nu bloed en wist: de kat is nu zeker overleden. Een volgend kruis werd gezet, maar in de tijd dat we wachten op Rijkswaterstaat zijn er zeker nog 3 auto s over de kat gereden, welliswaar niet met hun wielen, maar men raasde toch maar over de baan heen.

Toen na 5 minuten Rijkswaterstaat arriveerde en zijn auto op de uiterst linkerbaan zette, haalde hij de kat van de snelweg, legde hem in zijn auto en gaf gas om weer in te voegen. Op een veiligere plaats van de snelweg af overhandigde Rijkswaterstaat een overleden kat, die helaas geen bandje droeg of een chip had.
We praatten even over de auto s die maar doorrazen zonder zich iets aan te trekken van rode kruizen. De man zei zelfs nog dat ook hij heel erg moest uitkijken omdat hij anders naast de kat zou kunnen komen te liggen.

Wat bezielt mensen toch om de rode kruizen te negeren? Beseffen zij dan niet dat die kruizen er niet voor niets staan?
Het zal niet de eerste keer zijn dat om deze reden een mens of dier doodgereden wordt of zwaargewond raakt.

Voor al onze lezers, ZEGT HET ALSTUBLIEFT VOORT; NEGEER EEN ROOD KRUIS NIET OP EEN SNELWEG-ER KAN EEN MENSEN- OF DIERENLEVEN MEE GEMOEID ZIJN.

Sandra