Wet natuurbescherming broedende vogels

Alle broedende vogels vallen onder de Wet natuurbescherming. Dat betekent dat ze gedurende de broed, tot de jonge vogels zijn uitgevlogen, niet verstoord (verplaatst/verwijderd) mag worden.

Dit betekent ook dat onderhoudswerkzaamheden, bv. snoeien, schilderen etc., aan tuin of gevel gedurende deze periode niet uitgevoerd mag worden. Op het willens en wetens verstoren van broedende vogels staat een geldboete die tot wel € 5000,- euro kan oplopen!

Alleen wanneer de vogel en haar jongen in gevaar zijn mag er ingegrepen worden. Denk hierbij aan een nest op gevaarlijke locatie zoals een dakgoot of drukke verkeersweg.

De broed duurt gemiddeld een paar weken. Zijn alle vogels uitgevlogen, pas dan kan je het nest verwijderen en ervoor zorgen dat er geen vogels meer op die plek kunnen broeden. Maar pas op, het spannen van een net voor je balkon is ook niet toegestaan, al wordt het door veel instanties wel geadviseerd.
Je kunt beter een (grof) gaas voor je balkon spannen, dit blijft ten eerste langer mooi, maar ook kunnen vogels er niet in verstrikt raken.

Je kunt ons altijd bellen voor advies over het welzijn en de locatie van een broedende vogel. Samen kunnen we dan kijken of er ingegrepen mag worden, of niet.