De Waterduif

Dinsdagavond 7 april

De WaterduifOf ik snel naar IJburg wil gaanvoor een duif. Really? Het is best druk en we rijden voor alle dieren, maar voorrang voor een duif hoor je niet zo vaak. Aangekomen bij het Violette Corneliushof krijg ik een duif overhandigd die doorweekt is en volledig onderkoeld.

Het blijkt dat één van de meisjes die daar wonen(Zoë!?) de duif heeft opgemerkt terwijl die één van de kanaaltjes aan het overzwemmen was. En een duif moet vliegen, niet zwemmen… Met moeite heeft ze de duif uit het water weten te redden. De duif is snel een buurt nieuwtje geworden en alle kinderen zijn er bij betrokken. En daar sta ik nu tussen met een kletsnatte (en stijf van de kou zijnde) duif.

Normaal zou je nu gaan overleggen met je collega wat te doen. Maar ‘dankzij’ corona reden we begin april nog alleen op de ambulances, dus die hulp was er niet. Het zag er niet erg hoopvol uit. Maar uit ervaring weet ik dat (stads)duiven taaie rakkers zijn; met een leeuwenhart! En als blijkt dat Zoë’s sterrenbeeld leeuw is, neem ik de beslissing de duif een kans te geven.

Eerst de duif zo goed mogelijk met handdoeken droogmaken en daarna gaat de duif de couveuse in (die hebben onze ambulances en de temperatuur wordt automatisch op 30 graden Celsius gehouden, zodat we geen gebraden duif krijgen). Na een uur, het meest kritische uur, leeft de duif nog! Nu mag hij een kooitje in, warm en omwikkeld met droge handdoeken. Weer een uur later (nadat ik hem ‘ruw’ uit zijn slaap gewekt hebt) gaat hij alweer op zijn poten staan. Wow, dat is nog eens een herstel!

De duif heeft met lekker duivenvoer en een (klein!) kopje water een nachtje bij ons gelogeerd en is de dag erna door onze collega’s van de dagdienst naar vogelopvang de Toevlucht gebracht om verder bij te komen van zijn avontuur in het water.

Ja, het is ‘maar’ een duif. Maar daar denken Zoë en ik toch echt heel anders over. Onze duif was bijna dood en hij is van heel ver moeten komen; maar dankzij ons leeft hij, en hij is heel mooi!

PS: helaas geen foto van de duif; vergeten in alle drukte en commotie. Daarom een foto van een ander duifje wat we ooit gered hebben.