Feitjes rondom de dierenambulance

Wist je dat…
 
Per dienst rijden wij gemiddeld met 2 volledig uitgeruste ambulances. Soms zelfs maar met 1 ambulance en soms met 3 ambulances.

Op elke ambulance zitten 2 medewerkers: een chauffeur en een dierenhulpverlener. Ook de chauffeur is opgeleid en ingewerkt tot dierenhulpverlener. Soms rijdt er een 3e persoon mee, dat is dan een nieuwe collega die met ons meekijkt of dit vrijwilligerswerk geschikt is of niet.

Onze dierenambulances zijn uitgerust met een grote diversiteit aan materialen. Zo hebben we o.a. kattenkisten (vervoersmanden), kleine vogelkistjes, een myxomatose-kist (voor konijnen met besmettelijke ziekten zoals myxomatose), 2 rugletselplanken, 2 brancards, een of meerdere schepnetten, handdoeken en dekens, reinigingsmiddelen, een beademingskist, een EHBO kist en een afzuigapparaat en zelfs zuurstof.

Onze meldkamer bestaat uit 2 telefoons, 2 computers en 2 mobilofoons, waarmee het contact tussen de meldkamer en de  rijdende ambulances gelegd kan worden. Gemiddeld (en zeer preferabel) werken er 2 meldkamercentralisten tegelijk tijdens een dienst. Vooral in het voorjaar en de zomerperiode is het ontzettend druk op de meldkamer. Heel veel telefoontjes, meldingen, vragen, ritten en nog zoveel meer. Op onze meldkamer werken wij ook met een call-recorder. Zo kunnen alle gesprekken worden beluisterd, voor bv. trainingsdoeleinden. Meerdere keren per jaar volgen onze centralisten een training gesprekstechnieken die ze kan helpen in verschillende situaties.

Ons doel is om binnen 2 uur bij een dier ter plaatste te zijn. In geval van spoed natuurlijk sneller. Maar ook wij moeten ons houden aan alle verkeersregels.

Zeker in de zomer is het druk en wachten vaak tientallen dieren op ons. Ondanks dat we ons best doen alle dieren zo snel mogelijk te helpen, kan het soms even duren voor we er zijn. Is het dier erg ziek of gewond, dan kan het ook zelf door de vinder naar een dierenarts of naar ons gebracht worden. Graag zelfs, want zo wordt het dier sneller geholpen! Maar pas op: pak nooit zomaar een dier op, zeker geen reigers, ooievaars, ganzen, zwanen en aalscholvers. Ook geen vleermuizen, reptielen of insecten. Bij twijfel, bel ons om te overleggen.
 
Ons wagenpark bestaat uit 6 ambulances, waarvan 5 uitgerust zijn voor het redden en ophalen van dieren, 24/7. Niet alle 5 zijn tegelijk inzetbaar vanwege het aantal op dat moment beschikbare vrijwilligers en opvolgende diensten.

Bijna al het werk op de meldkamer en ambulance wordt door gedaan door vrijwilligers. Mensen die zich geheel belangeloos 24/7 inzetten voor dieren in (medische) nood.

Heb je vragen en/of opmerkingen of zelfs een klacht over ons werk, laat ons dit dan weten. Liever niet via social media, omdat we dit niet altijd meekrijgen en er zo niks mee kunnen doen. Vul hier het formulier in of stuur een mail naar directie@dierenambulance-amsterdam.nl