Gansjes op de snelweg

We werden onlangs gevraagd om met enige spoed naar de A1 te gaan. Daar stond namelijk een moedergans met haar kroost op het punt om de A1 over te steken. Op een dubbele afrit zagen we een politie auto staan met links een rood kruis (waar de meeste automobilisten zich trouwens weinig van aantrokken). Op een veilige manier zette ik de ambulance achter de politie auto. Via de rechterkant stapten wij  uit en gingen achter de omheining staan.

Van een agent hoorden we dat de moeder helaas aangereden en overleden was en de jonge gansjes door een dame waren gered. Maar met een grote aantekening, want wat deze mevrouw deed was verre van veilig! Ze zag de diertjes aan de kant van de weg lopen, zette haar auto aan de kant en stapte uit. Dat er een grote vrachtwagen aankwam deerde haar blijkbaar niet, want ze stak haar hand op en ging achter de gansjes aan. De politie kwam net aanrijden en zagen het geheel gebeuren. De vrachtwagen moest uit alle macht remmen en kon nog net uitwijken. De politie probeerde de vrouw te beschermen en zetten de auto meteen tussen haar en de de vangrail. Dit kostte hen trouwens de zijkant van hun auto.
Trots kwam de dame met 5 gansjes weer omhoog vanuit gebukte houding. Dat ze niet aangereden is, is mede dankzij de politie EN grote mazzel, voorkomen. Uiteraard is deze mevrouw zeer streng toegesproken.

De gansjes zijn door ons naar Vogelopvang de Toevlucht gebracht. En ondanks dat we de mevrouw ontzettend dankbaar zijn, hopen we toch dat ze  ons bij een eventuele volgende keer gewoon belt, zonder eerst zelf actie te ondernemen. Wij krijgen een rood kruis en Rijkswaterstaat of politie als ondersteuning, want we willen wel graag allemaal blijven leven. Veiligheid staat voorop.

Sandra Oosterberg