Herfstvakantietip: egelhuisjes bouwen!

Het is alweer herfst en veel kinderen hebben deze en/of volgende week herfstvakantie. Wij hebben een leuke tip om de herfstvakantie creatief door te komen: (samen met de kinderen) egelhuisjes bouwen! Een egelhuisje kan je op veel manieren maken, maar de belangrijkste onderdelen zijn bladeren en stro. Michael de Vries uit Ede heeft een leuk filmpje hierover gemaakt op YouTube.

Egels houden een winterslaap. Ze doen dat in een holletje dat bekleed is met een dikke laag bladeren. De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje en de jongen wachten daar meestal mee tot eind december. Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van de egels sterk (van 35,5 C naar 5,0 C) en ook de hartslag en de ademhaling lopen flink terug (hartslag: van 180 naar 9 slagen per minuut, ademhaling: van 45 naar 3 keer per minuut). Egels leven tijdens hun winterslaap van de vetreserves die ze in de maanden daarvoor hebben opgebouwd.
Tijdens de winterslaap verliezen egels bijna 25% van hun lichaamsgewicht. Wanneer de egels eind april uit hun winterslaap ontwaken, gaan ze direct op zoek naar eten om hun gewicht zo snel mogelijk weer op het oude gewicht te krijgen. (bron: egelbescherming.nl)

Alvast heel veel plezier en succes!