Het gevaar van (o.a.) vetbollen!

Het zal niemand zijn ontgaan dat de winter in aantocht is! Het is buiten koud en nat en de natuur maakt zich op om te overwinteren.

De winkels liggen alweer vol met vetbollen, noten, zaden etc. waarmee de mens het dier kan ondersteunen tijdens de voedselschaarste.

Maar in die ondersteuning loert ook een groot gevaar waar veel mensen niet snel aan zullen denken. Zie het meesje op de foto, verstrikt in een net met vetbol. Maar ook de meeuwen die een hele vetbol met plastic(!!) net in een keer naar binnen werken. De vetbol wordt wel weer verteerd, maar het netje niet!

Gelukkig is de mens inventief en zijn er al veel alternatieven gevonden. Doe bv. een (gekochte of zelfgemaakte) vetbol in een garde zodat de vogels er veilig van kunnen eten. Of koop speciale vogelvoerunits (tuin/bouwcentra, dierenwinkels etc.) voor vetbollen, noten, zaden en pitten.

En absolute no-go is brood en al helemaal geen witbrood! Het vult de vogel, maar het voedt niet! Zonder voeding raken ze verzwakt en ondervoed.

En wees een ondersteuner, geen hoofdvoeder; laat de vogel niet afhankelijk van je worden. Valt jouw ondersteuning weg, dan is de kans dat de vogel het overleefd een stuk kleiner.