Het jonge vogeltjes-seizoen is begonnen!

De merel is de meest algemene, luidruchtigste en een van de bekendste broedvogels van ons land. Het mannetje  is geheel zwart  met oranje-achtige snavel en het vrouwtje is donkerbruin van kleur met iets lichtere borst, welke bruin gestreept is. Jonge merels lijken veel op vrouwtje maar zijn vaak donziger en lijken daardoor groter dan volwassen vrouwtjes, ook is het verenkleed iets lichter. In de herfst kleuren de jongen naar een kleed dat veel lijkt op dat van de volwassen vogels.

De merel broedt van eind maart tot in juli en heeft 2 legsels (soms 3) per broedseizoen, met elk 4-5 eieren. De broedduur is ongeveer 11 tot 15 dagen. Merels maken hun nesten in heggen, struiken en lage bomen. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen. Ze compenseren dit natuurlijke verlies door veel jongen groot te brengen. Jongen zitten 12-15 dagen op het nest. Als ze zijn uitgevlogen, worden ze nog 2-3 weken verzorgd door soms alleen het mannetje terwijl het vrouwtje alweer aan een nieuw broedsel begint.

Het mereltje op de foto is één van de eerste jonge vogels van dit seizoen voor ons. Het was al aardig op weg om zelfstandig te kunnen vliegen, maar helaas werd het gegrepen door 2 katten. Ook waren de veren nog niet helemaal uitgekomen is, zoals te zien is op deze foto. Gelukkig bleef de schade beperkt en we hebben het mereltje naar vogelopvang de Toevlucht gebracht. Daar zal het verder leren vliegen en zodra het geheel zelfstandig is zal de merel op een mooi plekje worden uitgezet.