Een kraai met witte vleugels

Een kraai met witte veren… Dit komt al geruime tijd voor en je ziet het steeds meer. Maar waar komt het nou door?

Er zijn 2 mogelijke oorzaken:

Erfelijk:
Albinisme: Albino’s missen het enzym tyrosinase wat het animozuur tyrosine moet omzetten in melanine, het pigment. Deze dieren zijn volledig wit, dus veren, huid en ogen. Veel diersoorten kennen albino-varianten.
Leucisme (bontvorming): Door een mutatie komt er geen melanine in bepaalde veren terecht. Deze veren zijn volledig wit, terwijl andere veren en de ogen gewoon gekleurd zijn. Leucistische kraaien komen vooral voor in stadse gebieden. In het wild vallen ze meer op dan de geheel zwarte exemplaren en zijn daardoor sneller doelwit voor roofdieren.

Niet-erfelijk:
Voedseldeficiëntie/slechte conditie: Wanneer kraaien een periode onvoldoende goed eten of in een slechte conditie raken door bijvoorbeeld ziekte of trauma kunnen er zogenaamde ‘hongerstrepen’ ontstaan. Hongerstrepen ontstaan door een tijdelijke onderbreking van de groei in de veren wat resulteert in zwakke, vaak witte, onderontwikkelde veren die minder of geen pigment bevatten. De vogels krijgen een meer gemêleerd uiterlijk. (bron: Diergeneeskundigcentrum)

Het overkomt zowel jonge als volwassen kraaien en ons vermoeden bestaat dat het bij de meeste kraaien in Amsterdam e.o. om de niet-erfelijke oorzaak gaat. Ze krijgen gewoon niet het juiste voedsel, waardoor ze in slechte conditie raken.

Deze kraai was inderdaad verzwakt en is door ons naar De Toevlucht vogel en zoogdieren opvang gebracht om daar flink aan te sterken met het juiste voedsel.