“Mijn zwaan”

Alweer een paar maanden geleden deden mijn collega Madelon en ik een paar onverwachte ritten samen. Eén van deze ritten was een melding over een zwaan die werd aangevallen door andere zwanen. Eenmaal ter plaatse waren we getuige van twee volwassen zwanen die bovenop een jongere zwaan doken. Het waren de twee ouderzwanen die hun eigen jong aanvielen om zo duidelijk te maken dat het tijd was om het nest te verlaten. Gek eigenlijk, dat dit op deze manier gebeurt, want normaal gesproken zijn zwanen juist extreem beschermend naar hun jongen. Je hoeft als mens echt niet in de buurt van een zwanengezin te komen!
Helaas had deze zwaan 2 gebroken poten en hebben we hem door een dierenarts laten inslapen.

Een paar weken later was er weer een melding van een zwaan die door twee andere zwanen werd aangevallen. Deze zwaan lag net als de vorige in het water maar met zijn nek gestrekt op de kant. Hij maakte een vermoeide indruk. De aanvallende zwanen hebben wij niet gezien.  We haalden ook deze zwaan uit het water en onderzochten hem. Hoewel we geen breuk konden voelen bleek de ene poot wel erg slap te zijn, toch maar even naar de dierenarts dus. Dierenkliniek IJburglaan is gespecialiseerd in vogels en waren bereid om de zwaan na te kijken op eventuele breuken.

Het aaien van een specifiek plekje bij de hals vinden zwanen er prettig en ze worden er rustig van, dus dat deed ik, ook toen de zwaan door de dierenarts werd onderzocht. En het hielp, de zwaan werd rustig, legde z’n kopje bij mijn jas neer en begon zelfs licht te knorren. De dierenarts nam de zorg van de zwaan verder over en wij moesten weer verder. Later kregen we van de dierenarts te horen dat ook deze zwaan geen geluk heeft gehad in zijn prille leven. Hij had 2 gecompliceerde breuken z’n kniegewricht en dijbeen en de enige humane optie was om de zwaan te laten inslapen.

Ondanks de verdrietige afloop zijn dit toch ook bijzondere ritten, want op zo’n moment is zo’n zwaan niet zomaar een zwaan meer, maar het is JOUW zwaan, je krijgt er echt een band mee. Een herinnering die mij altijd zal bijblijven.

Marianne