Kantelramen, openstaande ramen, balkons, auto’s, asfalt, fietsen en wasmachines/wasdrogers; een greep uit de vele potentiële gevaren voor huisdieren. Natuurlijk zijn er nog veel meer gevaren, maar wij als dierenambulance komen het meeste bij bovenstaande ongelukken.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee en voorkomen is absoluut beter dan genezen!
Op deze pagina lees je meer over de meest veel voorkomende gevaren.
Chip je dier!
Maak van je huisdier geen zwerfdier en laat je dier chippen!
Veel dieren gaan op avontuur. Een groot deel van deze dieren raakt de weg kwijt of komt anderszins in de problemen. Wanneer het dier gechipt is en de chip goed geregistreerd staat neemt jouw lokale dierenambulance contact met je op.
Wij chippen en registreren honden, katten en konijnen van inwoners van Amsterdam gratis! Woon je buiten Amsterdam, dan chippen en registreren wij jouw hond, kat en/of konijn voor maar € 7,50 per huisdier. Meer hierover lees je hier.
Houd honden aangelijnd!
Vooral in de buurt van veel en druk verkeer. Onze ervaring is dat vrijwel alle honden die zijn aangereden niet waren aangelijnd. Ook automatisch uitrolbare uitlooplijnen kunnen levensgevaarlijk zijn als je niet weet waar de ‘rem’ zit.
Honden in auto’s
Heel simpel: gewoon niet doen! Ook niet met raam open, in de schaduw en voor maar even!
Lees meer
In zeer korte tijd loopt de temperatuur zo hoog op dat de hond na een vreselijke lijdensweg overlijdt. Bij een buitentemperatuur van 24 graden wordt het binnen 10 minuten in de auto al 34 graden. En naarmate de tijd verstrijkt wordt het alleen maar warmer in de auto. Omdat dieren niet zo zweten als wij mensen kunnen ze lichaamswarmte minder snel en minder goed kwijt.
Zie je een hond in een auto en vertrouw je het niet, bel dan met de politie: 0900 – 88 44. Zij kunnen vaak aan de hand van het kenteken de eigenaar opsporen en contact opnemen. In ernstige gevallen het ergste geval kunnen ze de auto openbreken. Kijk voor je de politie belt wel eerst even hoe het met de hond gaat. Is er nog niks aan de hand, wacht dan even kort af of misschien de eigenaar nog terug komt.
Fietsen met de hond
Lekker even een stukje fietsen met de hond die mee rent. Veel mensen doen hun hond hiermee een groot plezier. Rennen vinden de meeste honden heerlijk en hij kan zo lekker z’n energie kwijt. Maar toch kan dit op warme dagen heel gevaarlijk zijn…
Lees meer
Net als mensen houden dieren zich ook beter rustig op warme dagen, met name honden. Honden zweten via hun adem/bek (hijgen) en voetzooltjes. Maar verkoeling in een warme lucht en en op warme ondergrond vinden ze dan niet met het risico dat ze oververhit raken.
Loop op warme dagen tijdens de koele(re) uurtjes een lekker stukje door de wijk of door het park. Of nog beter: het bos of strand.
Lees hier meer over oververhitting bij honden.
Naast het risico op oververhitting loopt je hond ook gevaar om naast de fiets een verkeersongeluk te krijgen. De hond schrikt van bv. een snorfiets of een brommer en rent in paniek ineens weg. Jij wordt van je fiets getrokken en de hond rent in paniek alle kanten of zelfs de weg op. En net toevallig dan komt er een auto aan die jou of je hond niet meer kan ontwijken. Pas daarom goed op wanneer je gaat fietsen met je hond. Doe dit in ieder geval nooit op drukke verkeerswegen of tijdens de spits.
Verantwoord eten
Zorg dat er tenminste anderhalf uur tussen maaltijd en spelen/uitlaten zit om de kans op een maagtorsie (maagkanteling) te verkleinen.
Geen meerdere keren per dag een kleine maaltijd i.p.v. een grote hoeveelheid in een keer.
Zet het voedsel op een verhoging, zodat de hond tijdens het eten zo weinig mogelijk lucht naar binnen krijgt.
Meer over een maagtorsie lees je hier.
Voetzooltjes op asfalt
Asfalt een gevaar? Ja! Bij warm weer kan afvalt gevaarlijk zijn voor honden. De temperatuur van het asfalt kan namelijk zo oplopen dat veel honden hierdoor brandwonden aan voetzooltjes oplopen. Pas daarom goed op waar je loopt bij het uitlaten van je hond op warme dagen en blijf het liefst zoveel mogelijk in de schaduw.
Katten, openstaande (kantel)ramen en balkons
Bijna dagelijks vallen katten en soms ook honden naar beneden door openstaande ramen en/of deuren. Of ze komen vast te zitten in de kieren van kantelramen. In alle gevallen met vaak ernstige gevolgen…
Lees meer
Katten komen bijna altijd op hun pootjes terecht, maar die pootjes kunnen de val niet of niet voldoende opvangen waardoor ze ernstig gewond kunnen raken. Veel katten kunnen de val niet of niet voldoende opvangen met hun pootjes en raken hierdoor gewond aan bv. pootje(s), rug kaak en/of verhemelte. De kreet “dit doet mijn dier anders nooit” horen wij heel vaak, maar toch is het betreffende huisdier naar beneden gevallen.
Ook kantelramen kunnen voor m.n. katten gevaarlijk zijn. De kat probeert naar buiten te komen door de kier van het kantelraam, maar komt in de meeste gevallen vast te zitten tussen raam en kozijn. Veel katten overleven dit niet en sterven een vreselijke dood. De katten die dit wel overleven zijn zwaar gewond.
Laat geen kantelramen onbeheerd openstaan of leg bv. een oude sok gevuld met zand in de openingen van het raam. De kat heeft hierdoor meer kans om zichzelf weer uit deze benarde positie te bevrijden.
Een andere oplossing voor bovenstaande gevaren is een zogeheten ‘kattennet’. Deze zijn te koop op bv. zooplus.nl.
Katten en halsbandjes
Wanneer je jouw kat een hals- of vlooienband omdoet, zorg er dan voor dat het bandje ‘makkelijk’ afgaat en je kat zichzelf niet ermee kan ophangen of met zijn of haar pootje erin vast kan komen te zitten.
Veel halsbandjes hebben tegenwoordig een elastisch stuk of hebben een sluiting die ‘makkelijk’ opengaat.
Katten, wasmachines- en drogers
Je verwacht het niet, maar wasmachines en drogers zijn een potentieel groot gevaar voor katten…
Lees meer
Katten houden van slapen en het liefst op warme plekken zoals het bed, op de kachel, in de zon, maar ook in wasmachines en drogers gevuld met kleding. Omdat je het niet verwacht kan het je zomaar overkomen dat je de wasmachine of droger aanzet zonder te weten dat je kat er lekker in ligt te slapen. Gevolg: de kat sterft een vreselijke dood.
Laat daarom nooit je wasmachine of droger openstaan en kijk altijd eerst of er niet iets in de machine ligt voor je het aanzet.
Elektriciteitskabels en brandende kaarsen
Elektriciteitskabels en (kleine) knaagdieren gaan niet goed samen. Houd je dier goed in de gaten wanneer je hem of haar los in de kamer laat lopen en zorg ervoor dat (elektriciteits-)kabels niet los op de grond liggen. Veel dieren gaan aan deze kabels knagen en lopen hierdoor het risico te overlijden door een stroomschok. Dit geldt ook voor jonge honden en katten!
Pas ook goed op met brandende kaarsen! Katten hebben meerdere keren per dag een energiepiek en vliegen dan bijna letterlijk door je hele huis. Ze letten dan bijna niet op waar ze heen rennen en zien bovendien niet het gevaar van een brandende kaars. Laat je huisdier nooit alleen in een kamer met brandende kaarsen, ook niet voor maar heel even.
Bevroren water
Nog zo’n gevaar waar veel mensen niet snel bij stil zullen staan schuilt in bevroren water.
Lees meer
Tijdens de echt koude dagen bevriezen veel (kleine) sloten en begint de ijspret voor veel mensen! Maar net als mensen kunnen ook dieren door het ijs zakken! Je dier weet niet meer onder het ijs vandaan te komen en onderkoeling met desastreuze gevolgen treed vaak al naar een paar seconden in met verdrinking tot gevolg.
Advies van de Brandweer: spring nooit zelf in het ijskoude water om een dier te redden, want ook bij mensen treedt onderkoeling al na een paar seconden in, je verkrampt en komt niet meer zelf uit het water.