Dit is het logo van de Dierenambulance Amsterdam

Wat leuk dat je erover denkt om een spreekbeurt te houden of een werkstuk te maken over de Dierenambulance Amsterdam! Hieronder vind je meer informatie over ons. De volledige naam van de Dierenambulance is Stichting Centrale Dierenambulance Amsterdam. De afkorting is SCDA. Het bestaat al sinds 8 mei 1978. Dat is al heel wat jaren geleden! De man die het heeft opgericht heet Henk Peters.

De SCDA is een vrijwilligersorganisatie. Dit betekent dat er vrijwilligers werken. Vrijwilligers zijn mensen die voor een organisatie werken zonder dat ze daar geld voor vragen. Ze werken dus gratis. Dit gebeurt bij organisaties die iets willen doen voor mensen of dieren zonder eigenbelang. Bij de Dierenambulance in Amsterdam werken ongeveer 100 vrijwilligers.

Toch heeft stichting wel geld nodig om de ambulances en al het materiaal wat wordt gebruikt te betalen. Dit geld krijgt de SCDA van donateurs. De donateurs van de SCDA zijn mensen die elk jaar geld geven aan het bedrijf. Zij staan achter het doel van de dierenambulance en zijn blij dat ze kunnen helpen door geld te geven. Soms gaan vrijwilligers langs bij mensen om te vragen of ze geld willen geven. Dit zijn collectanten.

Als je donateur bent van de dierenambulance, krijg je twee keer per jaar een leuk blad naar je huis toegestuurd. Zijn jouw ouders al donateur van de SCDA?

Het doel van de SCDA is het helpen van zieke of gewonde dieren in Amsterdam en omstreken. Ze gaan dan met een ambulance, die speciaal voor het helpen van dieren is gemaakt, naar de plek waar een ziek of gewond dier is. Ze weten dat op die plek een ziek of gewond dier is, omdat iemand daarover heeft gebeld naar de SCDA. Deze telefoontjes komen binnen op de meldkamer van de SCDA en vervolgens wordt er een ambulance naartoe gestuurd. Dit gebeurt de hele dag, maar ook de hele nacht! De dierenambulances zijn 24 uur per dag beschikbaar.

Er worden steeds verschillende mensen ingezet, zodat niemand langer dan 10 uur achter elkaar hoeft te werken. Want iedereen moet natuurlijk wel tussendoor slapen! Overdag worden er twee ambulances ingezet, ‘s avonds een of twee ambulances en in de nacht een ambulance. In elke ambulance zitten twee mensen. Dit zijn een chauffeur en een bijrijder. Op de meldkamer zitten er overdag twee personen, ‘s avonds een of twee en in de nacht zit er een persoon. Dit komt omdat er overdag en ‘s avonds meer wordt gebeld dan in de nacht.

Alle vrijwilligers moeten een introductie en EHBO-cursus volgen voor dat ze dieren kunnen helpen. EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Deze dieren EHBO cursus wordt in samenwerking met dierenartsen van Dierenkliniek de Wetering gegeven.

Per jaar wordt de SCDA ongeveer 100.000 (honderdduizend) keer gebeld over een ziek of gewond dier. Dat is wel 274 keer per 24 uur! Vaak kan de Dierenambulance in Amsterdam dan hulp bieden. Soms ook niet, omdat er dan bijvoorbeeld een gezond zwerfdier is gevonden. Gezonde zwerfdieren kan de Dierenambulance Amsterdam niet ophalen, omdat ze niet ziek of gewond zijn. Er is geen plek bij de dierenambulance om die dieren op te vangen. Toch helpt de SCDA per jaar ongeveer 14.000 (veertienduizend) dieren.

Als een dier dood is gegaan, kan de Dierenambulance ervoor zorgen dat het dier een mooie begrafenis krijgt.

De SCDA werkt samen met andere organisaties om alle dieren goed te kunnen helpen. Ze werken samen met dierenartsen, opvangcentra, de Dierenbescherming Amsterdam, de politie en de brandweer. Zo worden ernstig zieke en/of gewonde dieren naar de dierenarts gebracht en licht gewonde, licht zieke en gezonde dieren naar een opvangcentrum. De brandweer is nodig als er bijvoorbeeld een kat in de boom zit. De dierenambulance kan daar namelijk niet bij!

De meeste telefoontjes die binnenkomen gaan over een zieke of gewonde vogel. Ook wordt er veel gebeld voor katten en honden.

Er zijn natuurlijk wel dingen waar je als huisdiereigenaar op kan letten om de kans dat er iets erg gebeurt met je huisdier te voorkomen. Lees hier deze nuttige tips.

Mocht je nog vragen hebben over ons werk, dan kan je altijd eventjes mailen naar info@dierenambulance-amsterdam.nl.

Succes!