Paring eenden

Met het voorjaar voor de deur, begint voor veel vogels ook weer de broedperiode. Als je goed om je heen kijkt, zie je veel vogels druk in de weer met het verzamelen van geschikt nestmateriaal.

De paring tussen eenden gaat vaak erg grof en is is voor ons mensen vaak vreselijk om te zien. Moet je dan ingrijpen? Nee, in principe niet.
Alleen wanneer het op bv. een druk verkeers(kruis)punt gebeurt of wanneer de woerd het vrouwtje te lang onder water dreigt te houden waardoor de kans op verdrinking te groot is. Voor de eenden is deze manier van paring heel normaal. Kijk maar eens goed, het vrouwtje voegt zich na de paring gewoon weer bij “haar mannetjes”, alsof er nooit iets gebeurd is.
Tijdens de paartijd lopen en zitten veel eenden op straat. Zie je één of meerdere eenden langere tijd stil zitten, loop er dan even naar toe, grote kans dat er niks aan de hand is en ze vanzelf wegvliegen of weglopen.

Een eend kan per jaar 2 tot 3 legsels hebben, bestaande uit 6 tot 12 eieren. De broedduur is 24 tot 32 dagen. Helaas heeft de eend veel vijanden op zowel land als water en als ze 1 of 2 jongen overhoudt, dan is dit al veel. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze per legsel zoveel eieren legt, zou alles overleven, dan komt er een overschot aan eenden.

Zie je een zieke, gewonde of verzwakte eend, probeer hem of haar dan even ergens in of onder te doen en bel ons. Onze collega’s van de meldkamer noteren alle gegevens en sturen een ambulance zodra die beschikbaar komt.