Een schone stad voor mens en dier: Botulisme

Een van de vele taken van de Dierenambulance Amsterdam is het “schoonhouden” van de stad. Wij halen overleden (huis)dieren van de straat, maar ook dieren zie zijn besmet met een (besmettelijke) ziekte. Zo houden we de stad zo goed mogelijk schoon en gaan we verspreiding van ziektes onder dieren zoveel mogelijk tegen.
 
Zo ook bij de ziekte Botulisme, die ieder jaar weer veel slachtoffers onder (o.a.) watervogels maakt.
 
Botulisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door het toxine (giftige stof) van de botulisme-bacterie Clostridium Botulinum. De kenmerken van de ziekte uit zich in verlammingen. De bacterie groeit met name in laag en stilstaand water met weinig tot geen zuurstof. Met name vissen en watervogels zijn erg gevoelig voor botulisme.
 
Wij halen (mogelijk) besmette watervogels zo snel mogelijk op en brengen ze naar vogelopvang de Toevlucht. Daar behandelen ze de vogels met hopelijk als resultaat dat ze genezen van de bacterie.
 
Waterkadavers, m.u.v. huisdieren, worden door Waternet uit het water gehaald en Waternet test ook het water op de aanwezigheid van de bacterie. Indien nodig, onderneemt Waternet actie op het vervuilde water. Meldingen van vervuild water, overleden vogels en/of vissen in het water kunnen worden gedaan bij Waternet via 0900 – 93 94.