To Chip or not to Chip!

Zaterdag 29 maart begint mijn dagdienst met een kat naar het asiel brengen die de avond ervoor is opgehaald door mijn collega’s. Reden voor het vervoer was het blijvend oversteken van een levensgevaarlijk kruispunt in Noord bij het Mosplein. Na een paar keer bijna aangereden te zijn hebben ze de kat opgepakt, dat ging zomaar, en meegenomen voor een overnachting bij de dierenambulance.

Direct nadat ik ben weggereden krijg ik via de mobilofoon het verzoek nog even in Oost bij een andere kat te kijken. Deze is gisteren door een bewoonster van straat gehaald omdat die verdwaald en verdwaasd al miauwend rond bleef lopen. Wij adviseren onze bellers altijd om katten niet van straat te halen als deze niet gewond zijn. Dit is nu wel gebeurd en voordat de kat weer op straat wordt gezet (als gezond), wordt mij gevraagd even te gaan kijken.

Op bijgaande foto beide katten in een kattenkist in de ambulance; het lijken wel tweelingen! Ook zijn beide erg lief, beschaaft en sociaal; die hebben een baasje!

Poes 1 uit Noord
Poes uit Noord zonder chip

Wat is dan het verschil tussen beide katten?

Het grootste verschil zie je niet. Dat is namelijk een hele kleine microchip die tussen de schouders bij één van de katten is ingebracht en waar de eigenaarsgegevens in zijn opgeslagen. Wij kunnen die chip uitlezen en (mits de eigenaar de gegevens goed heeft doorgeven aan de databank) in overleg met het baasje ervoor zorgen dat de kat weer thuis komt.

De kat in het onderste mandje (uit Amsterdam Oost) heeft die chip en we konden het baasje achterhalen. Ze heet Kate en was al drie dagen zoek. Vier kilometer van huis (best ver in een stad) was ze gevonden. En nu is ze weer lekker thuis.

Poes uit Amsterdam Oost met chip

De naam van de andere kat weten we niet. Ze wordt wel goed verzorgt hoor, want in het asiel aan de Ookmeerweg zijn ze super lief en hebben ze een mooi onderkomen. Maar wij weten zeker dat ook deze kat liever naar huis was gegaan; had haar baasje nou ook maar die chip in laten brengen…