To miauw or not to miauw

We kregen een melding van een bedrijf dat een kattengeluid uit de kelder had gehoord. Geen kat gezien, maar wel het geluid. Dus gingen we onderweg naar een bedrijf aan de Apollolaan om een kijkje te nemen. Bij het bedrijf aangekomen, werden we naar de kelder gebracht.

Een aannemer die daar aan het werk was, vertelde dat het gemiauw uit de muur leek te komen. Dit zou echter onmogelijk zijn aangezien de muur van beton was en er geen ruimte tussen zat. Maar na enige tijd hoorden ook wij een miauw! Dus toch een kat in een betonnen muur?!

We begonnen met ons onderzoek, haalden er een trap bij en luisterden heel goed bij de pijp die door de muur naar buiten ging….. Het bleef stil… Maar toen ik met hoog stemmetje “kittycatty” riep, klonk er toch weer een miauw. Het was moeilijk te bepalen waar het geluid nu precies vandaan kwam. De pijp was op de waterleiding van buiten aangesloten, dus dat zou niet kunnen, maar toch leek het daarvandaan te komen. We onderzochten of er ergens een opening was, waar de poezel doorheen zou kunnen zijn gegaan, maar er was nergens een gat. Buiten was er nergens een rooster in de muur en waar we ook zochten, het kon niet.

Maar toch hoorden we met enige regelmaat een miauwtje… We besloten de brandweer te bellen voor een advies. Omdat ze dit moeilijk in konden schatten besloten ze langs te komen.
Ook de brandweer kon niet bedenken hoe de kat binnen gekomen kon zijn. Maar ook de brandweer hoorden het gemiauw en dus deden ze hun uiterste best om andere opties te bespreken en onderzoek te verrichten. Maar na 45 minuten wisten zij het ook niet meer en moesten ze vertrekken.

We hadden alle opties en mogelijkheden bekeken, maar er kon onmogelijk een kat in die muur zitten! We konden niks meer doen en met pijn in ons hart moesten ook wij verder, wetende dat er mogelijk een kat het leven zou laten.

We drukten de receptie van het bedrijf op het hart ons toch vooral weer te bellen als ze de volgende ochtend de kat nog zouden horen. En inderdaad, zij belden de volgende dag dat ze nog steeds af en toe een miauwtje hoorden.
Ik was vrij die dag en dus gingen mijn collega’s een kijkje nemen. En ook zij hoorden het geluid in de buurt van de buis. Zij kwamen echter op het slimme idee om een stethoscoop te gebruiken en daar hoorden zij inderdaad een soort gemiauw, maar…. alleen op het moment dat iemand water gebruikte in het grote pand!
Iedere keer als de watermeter aansloeg kwamen er een paar tikjes, gevolgd door een miauw.
Toen gingen ze de proef op de som nemen en konden ze direct voorspellen wanneer de miauw kwam. Er bleek dus helemaal geen kat te zijn en het gemiauw was dus helemaal geen gemiauw!

Wat was ik blij met deze ontdekking van mijn slimme collega’s, want ik kon er helemaal niet goed van slapen. Natuurlijk heb ik ook de brandweer nog even in kennis gesteld van deze “spookkat”. Ook zij moesten er hartelijk om lachen en hebben weer een leuk verhaal op feesten en partijen.

Sandra