Top samenwerking Brandweer Amsterdam en Dierenambulance Amsterdam

Donderdag 26 juli, een bloedhete avond, rond 21.00 uur; 2 katten in nood!

We waren op Prinseneiland vanwege een melding van een verwaarloosde kat.
Ter plaatse waren we de kat nog aan het onderzoeken toen we een spoedmelding kregen van een aangereden kat in Amsterdam Noord. Dat is ongeveer 16 minuten rijden, maar door snel handelen waren we binnen 12 minuten al ter plaatse.

Het bleek een bouwterrein te zijn waar bouwvakkers ons al stonden op te wachten. Snel werden we het bouwterrein op gelaten. De mannen waren aangeslagen en verdrietig. Ze vertelden dat in het zand een rode kat zat, die kort daarvoor was aangereden door een auto. Zijn achterlijf leek verlamd, maar de kat kon zich nog behoorlijk snel op zijn voorpoten verplaatsen.

Toen we voorzichtig dichterbij kwamen schoot hij schreeuwend van de pijn onder een pallet met stalen hekken. De opening hieronder was nog geen 15 centimeter groot! Met behulp van onze hulpmiddelen was het onmogelijk de kat te pakken. Maar de kat moest naar een dierenarts, wat te doen?!

Na overleg met onze vakkundige meldkamercentralist  besloten we de brandweer in te schakelen. Binnen 10 minuten kwamen er 6 brandweermannen het terrein oplopen. Na kort overleg stelde één van de brandweermannen voor om een geul onder het hek te graven en op die manier proberen de kat te vangen. Een succesvolle aanpak, want op deze manier hadden we de kat binnen 7 minuten gevangen! Dat de kat ontzettend veel pijn gehad moet hebben bleek duidelijk, want zelfs door de dikke beschermende handschoenen heeft hij onze collega goed in haar hand gebeten. Part of our job en dit accepteren we met liefde.

We hebben de kat kort onderzocht en gestabiliseerd en zijn daarna snel met beide katten naar de spoeddienst van Hugo Verwijskliniek gereden.

Met de verwaarloosde kat van Prinseneiland gaat het goed. Hij is op dit moment aan het aansterken bij de opvang.

De kat van het bouwterrein bleek een gecompliceerde bekken breuk te hebben, waar de kat mogelijk aan geopereerd zal moeten worden.

Beide katten waren helaas niet gechipt.

Ik wil een compliment geven aan onze dierenhulpverlener Lisa vanwege haar inzicht en inzet.

Een compliment aan onze centralist Jordy, die na overleg meteen adviseerde om de brandweer in te schakelen.

En een compliment aan Brandweer Bevelvoerder Mark en zijn team van de A-ploeg Kazerne IJsbrand, in het bijzonder brandweerman Rein voor zijn rustige en onverschrokken optreden.

Afzender: anoniem