Gevaren!

Kantelramen, openstaande ramen, balkons, auto’s, asfalt, fietsen en wasmachines/wasdrogers; een greep uit de vele potentiële gevaren voor huisdieren.

Op deze pagina lees je meer over veelvoorkomende gevaren die onze vrijwilligers vaak tegenkomen tijdens het werk op de meldkamer en ambulance. We spreken dus uit ervaring met onderstaande gevaren.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en voorkomen is beter dan genezen!

Honden aangelijnd & verlicht

Vrijwel alle aangereden honden waarbij wij ter plaatse komen zijn niet aangelijnd!

Houd daarom te allen tijde je hond aangelijnd, vooral in de buurt van druk verkeer.

Ook automatisch uitrolbare uitlooplijnen kunnen levensgevaarlijk zijn als je niet weet waar de 'rem' zit. 

Zorg dat je hond gezien wordt tijdens de donkere uren! Er zijn tegenwoordig diverse verlichte halsbanden/riemen te koop en een simpele fietsverlichting aan halsband en/of riem werkt ook prima! Op deze manier zorg je ervoor dat je hond -vooral op fietspaden- goed zichtbaar is voor het verkeer.

Honden in auto's

Kort en simpel: gewoon niet doen! Ook niet met raam open, in de schaduw en voor maar even!

In zeer korte tijd loopt de temperatuur zo hoog op dat de hond na een vreselijke lijdensweg overlijdt.

Zie je een hond in de auto en vertrouw je het niet, bel dan met 112 om te overleggen. Indien nodig komt de politie komt dan met hoge prioriteit naar de opgegeven locatie.

Er bestaat een mogelijkheid dat de centralist n.a.v. feiten, omstandigheden en aanrijdtijd adviseert het raam te verbreken, maar doe dit nooit op eigen initiatief, want of je strafbaar bent wanneer je zelfstandig een raam verbreekt kan de politie je niet vertellen, daar mag het Openbaar Ministerie iets van vinden, aldus Politie Zaanstreek op hun Facebookpagina.

Boete!

Het boetebedrag voor het achterlaten van je hond in de auto bij warme temperaturen begint bij € 360,-. Loopt je hond letsel op dan kan je zelfs worden gedagvaard en kan je een gevangenisstraf opgelegd worden. Wees dus gewaarschuwd.

Lees hier meer informatie over verhitting bij honden en hoe te handelen!

Fietsen en verbrande voetzooltjes

Ook al vind je hond het nog zo lekker om naast de fiets een flink stuk te rennen, doe het niet!

Vooral niet bij warme temperaturen waarbij je hond het risico loopt oververhit te raken.

Daarnaast loopt je hond het risico aangereden te worden door een auto, brommer of fietser. Het verkeer in Amsterdam is bijna altijd druk, de kans dat je hond wordt aangereden is daarom groot.

Laat je hond tijdens warme dagen uit tijdens de koelere momenten van de dag en/of verspreid in steeds korte stukjes.

Verbrande voetzooltjes

Bij warm weer kan je hond zijn voetzooltjes verbranden omdat de ondergrond waarop hij of zij loopt te heet is. Vooral asfalt is gevaarlijk. Pas daarom op waar je met je hond loopt!

Openstaande ramen & balkondeuren

Je verwacht het misschien niet, maar kantelramen en openstaande ramen en balkondeuren vormen een mogelijk groot gevaar voor je kat.

Onze vrijwilligers komen vaak ter plaatse bij katten die klem zitten in een openstaand kantelraam. De kat wilde naar buiten, maar kwam vast te zitten met ernstige verwondingen of zelfs een vreselijke dood tot gevolg!

Laat kantelramen daarom nooit onbeheerd openstaan!

Waarbij onze vrijwilligers nog veel vaker ter plaatse komen zijn naar beneden gevallen katten; ernstig gewond of de val niet overleefd.

Zorg dat je kat niet naar beneden kan vallen. Span een grof kippen- of aardbeiengaas voor je balkon. Of span een speciaal kattennet voor je balkon, te koop bij veel bouwmarkten en dierenspeciaalzaken.

Houd ramen gesloten of zorg ervoor dat je kat niet bij het openstaande raam kan komen.

Wasmachines & wasdrogers

Katten houden van slapen en het liefst op warme plekken zoals op bed, kachel en in de zon. Maar helaas zijn wasmachines en wasdrogers ook een favoriet plekje om te slapen, alleen schuilt daarin een vreselijk gevaar.

Omdat je het vaak niet verwacht kan het je zomaar overkomen dat je de wasmachine of wasdroger aanzet zonder te weten dat je kat er lekker in ligt te slapen.

Gevolg: de kat sterft een vreselijke dood.

Controleer altijd je wasmachine en/of wasdroger voor je het inschakelt. 

Elektriciteitskabels

Elektriciteitskabels en (kleine) dieren gaan niet goed samen. Veel dieren gaan aan deze kabels knagen of erin bijten en lopen hierdoor het risico een flinke stroomschok krijgen.

De kans dat je huisdier de stroomschok overleeft is nihil.

Zorg ervoor dat kabels niet op de grond liggen en dat je huisdier er niet bij kan.

Brandende kaarsen

Katten hebben meerdere keren per dag een energiepiek en vliegen dan bijna letterlijk door je hele huis. 

Tijdens zo'n energiepiek let je kat niet op waar, waarop en/of waaronder hij of zij rent en springt. Gevaar voor brandende kaarsen kennen ze niet en dat maakt de kans dat er tijdens het rennen en springen een kaars omvalt groot.

Maar ook zonder energiepiek kan een brandende kaars gevaarlijk zijn, want voor je het weet hangt die nonchalant hangende staart ineens in een vlammetje op de salontafel...

Laat brandende kaarsen nooit onbeheerd achter, of je nou wel of geen huisdieren hebt. En zorg ervoor dat je huisdier niet met bv. staart door een brandende kaars kan gaan.