Kantelramen, openstaande ramen, balkons, auto’s, asfalt, fietsen en wasmachines/wasdrogers. Een greep uit de vele gevaren voor huisdieren.

Openstaande ramen en balkons
Wij vervoeren in de lente- en zomermaanden bijna dagelijks katten die van het balkon of uit het openstaande raam naar beneden zijn gevallen. Veel katten kunnen de val niet of niet voldoende opvangen met hun pootjes en raken hierdoor gewond aan hun kaak en/of verhemelte, of zelfs nog veel erger. Het zijn grotendeels katten die naar beneden vallen, maar het komt net zo goed bij honden voor. Hoe vaak we ook niet horen “dit doet mijn kat anders nooit”, toch gebeurt het ook bij die katten.

Kantelramen
Een ander groot gevaar zijn kantelramen. De kat probeert naar buiten te komen en probeert dit door het openstaande kantelraam. Gevolg: de kat komt klem te zitten tussen het raam en het kozijn. Veel katten overleven dit niet en sterven een vreselijke dood. De katten die dit wel overleven zijn zwaar gewond.
Je kunt dit voorkomen door of geen kantelramen onbeheerd open te laten staan. Of door bv. een oude sok gevuld met zand in de openingen van het raam te leggen. De kat heeft hierdoor meer kans om zichzelf weer uit deze benarde positie te bevrijden.

Een andere oplossing voor bovenstaande gevaren is een zogeheten kattennet. Deze zijn te koop op bv. zooplus.nl.

Honden in auto’s
Veel mensen weten dat je dit niet moet doen. In zeer korte tijd loopt de temperatuur zo hoog op dat de hond hieraan overlijdt. Bij een buitentemperatuur van 24 graden wordt het binnen 10 minuten in de auto al 34 graden. En naarmate de tijd verstrijkt wordt het alleen maar warmer in de auto. Omdat dieren niet zo zweten als wij mensen kunnen ze lichaamswarmte minder snel en minder goed kwijt.

Oplossing: laat nooit je hond achter in de auto, ook niet voor maar heel even, ook niet in de schaduw en ook niet met een raampje open. Gewoon niet doen.

Zie je een hond in een auto en vertrouw je het niet, neem dan contact op met de politie via 0900 – 88 44. Zij kunnen vaak aan de hand van het kenteken de eigenaar opsporen en contact opnemen. En in het ergste geval kunnen ze de auto openbreken. Kijk voor je de politie belt wel eerst even hoe het met de hond gaat. Is er nog niks aan de hand, wacht dan even kort af of misschien de eigenaar nog terug komt.

Asfalt
Nou zal je denken, is asfalt een gevaar? Ja, voor honden kan asfalt een gevaar worden. Op warme dagen kan het asfalt behoorlijk heet worden namelijk. Menig hond loopt hierdoor brandwonden op aan zijn voetzooltjes. Voorkomen is beter dan genezen; loop op warme dagen niet met je hond op asfalt maar blijf, het liefst, zoveel mogelijk in de schaduw.

Fietsen met de hond
Lekker even een stukje fietsen met de hond die mee rent. Veel mensen doen hun hond hiermee een groot plezier. Rennen vinden de meeste honden heerlijk en hij kan zo lekker z’n energie kwijt.

Op warme dagen is het echter minder verstandig. Net als bij mensen, moeten ook dieren, honden, zich rustig houden op de warme dagen. Vooral honden en katten kunnen erg slecht hun lichaamswarmte kwijt en raken hierdoor oververhit. Ga daarom niet fietsen met uw hond op warme dagen. Een lekker stukje door de wijk of door het park lopen is op warme dagen vaak al genoeg voor je hond. Nog beter is het bos of het strand.

Naast het risico op oververhitting loopt je hond ook gevaar om naast de fiets een verkeersongeluk te krijgen. De hond schrikt van bv. een snorfiets of een brommer en rent in paniek ineens weg. Jij wordt van je fiets getrokken en de hond rent in paniek alle kanten of zelfs de weg op. En net toevallig dan komt er een auto aan die jou of je hond niet meer kan ontwijken. Pas daarom goed op wanneer je gaat fietsen met je hond. Doe dit  in ieder geval nooit op drukke verkeerswegen of tijdens de spits.

Lees hier meer over oververhitting bij honden.

 

Wasmachines en wasdrogers
Bijna niemand staat er bij stil dat het kan gebeuren, maar toch halen wij katten op die terecht zijn gekomen in een wasmachine of wasdroger. De kat zoekt een warm plekje op om lekker lui in te tukken en vind dit in een wasmachine of wasdroger met daarin kleding om gewassen of gedroogd te worden. Het baasje ziet de kat niet en zet de machine aan. Gevolg: de kat sterft een vreselijke dood.

Het kan voorkomen worden door nooit de wasmachine en/of wasdroger open te laten staan, zeker niet met kleding erin. En wanneer je de machine(s) aanzet, kijk dan altijd goed of je kat er niet toch toevallig ingeslopen is.

Dit is een greep uit de vele gevaren voor huisdieren. Natuurlijk zijn er nog veel meer gevaren, maar wij als dierenambulance komen het meeste bij bovenstaande ongelukken.

Zoals bij veel: voorkomen is beter dan genezen.