Vuurgoudhaantjes

Zo’n 2 keer per jaar hebben wij gedurende een paar weken regelmatig meldingen over kleine vogeltjes. Dat kan van alles zijn, maar in deze tijd van het jaar is dit voornamelijk de Vuurgoudhaan.
 
Ze raken vermoeid tijdens de trek en belanden op straat of vliegen ergens tegenaan en zien sterretjes.
 
Het is een prachtige vogel, herkenbaar aan de gele streep op hun hoofd. Mannetjes hebben een oranje streep op hun hoofd.
 
Vuurgoudhaantjes lijken erg op hun soortgenoot de goudhaan, maar toch verschillen ze in uiterlijk en zang/roep en ook wat voedsel betreft zijn er verschillen.
 
Ze komen voornamelijk in het oosten van Nederland voor en broeden in naald- en gemengde bossen. Maar ook in parken en tuinen met naaldbomen worden ze gezien.
Ze eten graag kleine insecten en spinnen, het liefst op de bovenkant van takken en blaadjes. Een grappige eigenschap is dat de Vuurgoudhaan daarbij regelmatig ‘bidt’ (fladderend stil hangen). Je zal ze dit ook zien doen bij spinnenwebben, waarbij zowel gevangen insect als de 8 potige bewoner niet veilig is.
 
Wanneer dit vogeltje niet lekker is veranderd het in een pluizig en soms zelfs vibrerend bolletje.
 
De Vuurgoudhaan op de foto is waarschijnlijk tijdens de trek uitgeput geraakt en op de grond liep hij een kat tegen het lijf. Gelukkig lijken de verwondingen mee te vallen. Hopelijk herstelt hij snel bij vogelopvang de Toevlucht.