Er kwam een melding dat er een zwaan vlak naast het spoor zou zitten op de Cruqiuskade. Wegens uitval van mijn bijrijder reed ik alleen die dag dus dat zou nog een mooie uitdaging worden, maar die ga ik natuurlijk niet uit de weg…

Daar aangekomen liep ik de trap op en zag hem direct zitten. Echter, met een groot hek ervoor. Logisch natuurlijk, want je mag natuurlijk niet zomaar een spoor op terwijl de treinen voorbij kunnen razen.

De zwaan moest er zeker weg. Het zou kort of lang duren, maar eens zou hij aan de wandel gaan en zeker onder een trein zou komen.

Maar hoe kwam ik op dat spoor, dat 6 meter hoger lag dan de straat, en hoe zou ik in mijn eentje met zwaan onder mijn arm weer veilig beneden komen…
De collega van de meldkamer belde in eerste instantie de NS meldkamer en die verbond door met de politie, die alvast een kijkje kwamen nemen bij mij.
Daar was opeens een meneer met een sleutel van het hek die toegang zou geven tot het spoor. Beiden deden we een geel jasje aan en we gingen gevieren naar boven.
De politie zei nog: “Uuh ben je alleen? Ik kan je niet niet helpen hoor, ik weet niks van zwanen.”
Geeft niet, ik heb je hulp ook niet nodig hoor“, zei ik.
Maar maar… wat ga je meenemen dan,” hakkelde de agent. Ik liet mijn 2 handen zien.
Deze 2,” zei ik… 😉

De man met de sleutel vroeg hoeveel tijd ik nodig dacht te hebben. Ik zei dat ik ongeveer 30 seconden nodig had. De man liet de treinen stilstaan, zodat ik veilig naar de zwaan toe kon gaan. Al heel snel had ik hem en nam ik hem mee onder mijn arm. De monden van de 2 agenten vielen open en ze konden niets uitbrengen… Voor veel mensen kan een zwaan gevaarlijk zijn, maar voor ons natuurlijk niet. Wij weten hoe we de grote vogel moeten benaderen en hoe we hem moeten pakken.

Ik was alweer door het hek toen ik de eerste trein alweer voorbij hoorde suizen. De zwaan onderzocht ik in de ambulance en ik ontdekte dat hij niet wilde staan. Hij had gelukkig niets gebroken, maar misschien was het de stress van de verkeerde landing en de voorbij suisende treinen waardoor hij helemaal van slag was. Ik pakte hem in een laken en besloot dat hij maar een paar daagjes All Inclusive Care bij de Vogelopvang de Toevlucht moest krijgen, om bij te komen van zijn avontuur.

Inmiddels gaat het heel goed met de zwaan en een dezer dagen mag hij de vrijheid weer in.

Sandra

Zwaan op spoor 1 Zwaan op spoor 2 Zwaan op spoor 3