Een zwaan met een rare vleugel

Een oplettende passant kwam afgelopen zondag dit leuke zwanensetje tegen en wat opviel was dat de vleugel van één van de dieren er “raar” bij hing… Een wat vage melding, maar toch gingen we even kijken.
 
Onze collega’s troffen papa zwaan aan op het nest en inderdaad, één van de vleugels leek raar te zitten. Van een afstand was niet goed te zien wat er nou precies aan de hand was met de vleugel en of de zwaan op eieren zat, maar zomaar weg gaan, zonder te weten of er iets ernstigs aan de hand was, wilden ze ook niet. Na uitvoerig overleg besloot onze bemanning om de zwaan met wat riet voorzichtig te porren, in de hoop dat hij zou opstaan. Zo konden ze zien of er daadwerkelijk iets aan de hand was en of hij op eieren zat. De zwaan liet met behoorlijk wat geblaas goed weten dat hij hier niet van gediend was, maar verder deed hij niks.
 
Dus dan maar grover geschut: de zwanenhals. En dat lukte wel! Toen hij weg probeerde te komen zagen onze collega’s dat zijn vleugels over zijn rug helemaal in elkaar gedraaid zaten! Hoe dat zo is gekomen, geen idee, maar actie was dus echt wel geboden!
Met vereende krachten kregen ze hem op de kant en onder luid protest van de zwaan hebben onze collega’s zijn vleugels voorzichtig weer in juiste positie weten te brengen. Nadat hij door onze bemanning weer terug op het nest was gezet, sprong hij meteen het water in waar zijn meisje op hem wachtte.