Vuurwerk
Vuurwerk zorgt jaarlijks voor veel dierenleed en milieuvervuiling
Daarom hebben wij in 2021 de campagne ‘IK KLAP’ opgezet waarbij wij pleiten voor een definitief landelijk verbod op vuurwerk. Een groot aantal landelijke en regionale organisaties – die zich inzetten voor dierenwelzijn en het milieu – sloten zich bij ons aan. Wij zijn pas tevreden als het verbod er is.
Niet alleen huisdieren als honden, katten, konijnen en knaagdieren hebben veel last van vuurwerkstress. Vuurwerk zorgt tijdens de jaarwisseling ook bij vogels en andere wilde dieren voor veel angst. Daarbij zorgt vuurwerk voor veel fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en het grondwater.
Vuurwerkangst en gehoorschade bij dieren
Vuurwerk veroorzaakt tijdens de jaarwisseling angst en stress bij veel dieren. Vooral het geluid is angstaanjagend voor dieren, omdat hun gehoor veel gevoeliger is dan dat van de mens. Een dier reageert vanuit zijn natuurlijke gedrag en instinct op wat het ziet, ruikt en hoort. De meeste dieren slaan dan op de vlucht, waardoor er veel ongelukken zoals aanrijdingen gebeuren. En vogels vliegen in blinde paniek tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels aan, vaak met de dood tot gevolg.
Milieuvervuiling door vuurwerk
Ook de natuur ondervindt jaarlijks overlast aan vuurwerk. Bij het afsteken van vuurwerk komt fijnstof vrij. Dat zorgt voor luchtvervuiling en is schadelijk voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van mens en dier. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Het fijnstof komt namelijk samen met onverbrande vuurwerkresten, die chemische stoffen en zware metalen bevatten, ook terecht in het water en in de grond.
Bekijk hier de beelden van de campagne:
Honden
Katten
Vogels
Vee
Milieu
Tips
- Blijf zelf zo kalm mogelijk. Jouw dier kopieert jouw stress.
- Toon gedrag wat je ook normaal vertoont.
- Zorg voor aandacht als je dier om aandacht vraagt en laat je dier met rust als je dier om rust vraagt.
- Zorg dat je dier de mogelijkheid heeft om een veilig en rustig plekje op te zoeken, zoals een mand en/of verstopplek.
- Straf je dier niet.
- Laat je dier (met voorkeur) niet alleen thuis.
- Leid je dier af met bijvoorbeeld spelletjes.
- Wij zijn geen fan van kalmerende medicatie, omdat de verdoving wel kan werken, maar de gevoeligheid voor geluid hetzelfde kan blijven of zelfs kan toenemen. In sommige gevallen kan de angst dus aanwezig zijn, maar de mogelijkheid om te reageren, zoals bv. weglopen of trillen, niet.
- Doe ’s avonds de gordijnen dicht.
- Doe de dagen rondom oud en nieuw het kattenluikje, ramen en deuren dicht en hou je kat binnen.
- Laat je hond na 22:00 uur niet meer uit. Maak bv. in de middag een lange wandeling en blijf in de avond samen thuis.
- Hou je hond rondom oud en nieuw altijd aan de lijn.
- Harde muziek aanzetten tijdens de knallen van het vuurwerk kan helpen.
- Sommige dieren kun je ver van te voren met geluidsfragmenten van vuurwerkgeknal trainen. Zorg dat je het geluid rustig opbouwt: begin zacht en kort en als dat goed gaat kun je het geluid steeds iets langer en harder afspelen. Tijdens het geluid doe je iets leuks of geef je iets lekkers. Lees je goed in voordat je aan de training begint en/ of neem contact op met bijvoorbeeld een trainer.
- Controleer bij je hondenschool of er een speciale vuurwerktraining beschikbaar is.
- Neem met specifieke vragen contact op met je dierenarts of een gedragsspecialist.
- Voor sommige honden werken oorbeschermers en strak zittende jasjes die eventueel voor rust en een gevoel van veiligheid kunnen zorgen. Laat je dier ver van te voren aan zulk materiaal wennen.
- Zorg dat je dier gechipt en juist geregistreerd is.
- Sla ons telefoonnummer op in je telefoon. Hopelijk is het niet nodig, maar ook tijdens oud en nieuw zijn wij bereikbaar.
Is jouw huisdier nog niet gechipt:
wij chippen én registreren
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ja, ik geef
... om de dieren van Amsterdam