PERSBERICHT
Dieren dumpen doe je niet!
Je zou denken dat het niet meer gebeurt in Nederland: een hond achterlaten vastgebonden aan een boom, een konijn achterlaten in een kartonnen doos in de zon, je kat in een vreemde buurt op straat uit de auto zetten… Toch gebeurt dit bijna iedere dag weer. In aanloop naar de schoolvakanties, roepen DOA en de Dierenambulance Amsterdam mensen die hun dieren willen ‘dumpen’ op om te zoeken naar een andere oplossing.
Een tam konijn overleeft niet in het wild
Vooral konijnen zijn slachtoffer van ‘dumpgedrag’. Ze zijn vaak gekocht zonder voorlichting, het baasje raakt uitgekeken of vindt het te veel werk, en het kansloze dier wordt over het hekje gezet bij een park of in een doos achtergelaten. Overleven in het wild, kan zo’n tam konijn helemaal niet. Laat staan overleven in een warme doos zonder water of eten.
Een volledig profiel is het beste
Wanneer een huisdier op deze manier wordt gedumpt, loopt het niet alleen levensgevaar, maar weet de vinder niets over het dier. Heeft het dier een medisch probleem of medicatie nodig? Is het gewend aan andere dieren of kleine kinderen? Het is het beste als je kunt zorgen dat het profiel van je dier met toelichting bij herplaatsing met het dier meegegeven wordt.
Eelco Miedema, operationeel manager bij de Dierenambulance Amsterdam:
‘Konijnen en andere huisdieren die gedumpt worden zijn heel kwetsbaar. Ze zijn bang, raken snel oververhit, hebben drinken en bescherming nodig. Gelukkig vinden we met behulp van alerte Amsterdammers de meeste dieren op tijd en kunnen wij er mede voor zorgen dat ze het overleven, maar je wilt niet denken aan de dieren waarbij het mis gaat.’
Tanja van den Hengel, teamleider van het katten- en konijnenteam van DOA:
‘Wij helpen graag dieren die de weg kwijt zijn of op wat voor manier in de knel zijn komen te zitten. Maar we willen graag het aantal dieren dat onnodig in een nare of kwetsbare positie komt, beperken. Bedenk goed dat je huisdier helemaal van jou afhankelijk is, en dat je zelf ooit voor dat dier hebt gekozen. Lukt het niet meer met jouw huisdier? Neem je verantwoordelijkheid en zoek naar een oplossing. En breng desnoods je dier naar het asiel.’
Wat kun je doen?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen zodat je dier geen risico loopt op straat of in het wild en het volledige profiel bij het volgende baasje bekend is.
- Maak het bespreekbaar binnen je vrienden- en familiekring. Is er misschien iemand die kan helpen, of het dier over wil nemen?
- Als het eigenlijk gaat om de vakantie: kijk of iemand in jouw omgeving kan oppassen of zoek een dierenpension. Begin wel op tijd met zoeken, anders zitten de pensions misschien vol.
• Plaats het dier op verhuisdieren.nl om op die manier vanuit huis te zoeken naar een nieuw baasje. - Breng het dier naar een asiel zodat het asiel een nieuw thuis kan vinden voor het dier. Wij horen graag het verhaal erachter.
Heb je vragen, meer informatie nodig of wil je kennismaken met gedumpte dieren? Neem contact met ons op!
DOA
020 - 740 22 22
Ookmeerweg 271, 1067 SP AMSTERDAM
Wie is DOA?
Sommige dieren hebben domme pech. Ze worden gedumpt, zijn misschien ziek of worden aangereden. Gelukkig kunnen ze dan bij dierenasiel DOA terecht. We geven ze een tweede kans en alle zorg en aandacht die ze nodig hebben. Bij DOA komen dieren altijd op de eerste plaats, al meer dan 100 jaar.
Wie is de Dierenambulance Amsterdam?
De Dierenambulance Amsterdam staat sinds 1978 staat 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar klaar voor het verlenen van hulp aan dieren in (medische) nood. Per jaar ontvangen wij ongeveer 40.000 telefoontjes en rijden we 12.000 ritten Dit doen wij met een team van 150 vrijwilligers en 13 betaalde medewerkers.